De afgelopen jaren zijn veel televisiefabrikanten actief bezig gegaan met het verbeteren van de beeld- en kleurkwaliteit van hun televisies. Zo is eerder al bekend geworden dat Samsung en LG zich richten op het ontwikkelen van de quantum dot techniek, die de kleurweergave aanzienlijk verbeterd. Een andere nieuwe ontwikkeling heet High Dynamic Range oftewel HDR. HDR moet zorgen voor een sterk verbeterde helderheid en hoger contrast, maar zal ook bijdragen aan betere kleuren.
Sony, Samsung, LG en Philips houden zich bezig met de ontwikkeling van HDR.
In tegenstelling tot andere televisietechnieken is HDR geen toevoeging aan uw scherm zelf. Het zal niet de vervanger van LED tv’s zijn en is ook geen extra laag in jouw tv zoals quantum dot. High Dynamic Range techniek is een manier waarop films gemasterd worden. Door middel van speciale processors kunnen films die in HDR-kwaliteit bewerkt zijn afgespeeld worden op jouw TV.
De afbeelding hierboven toont de mogelijkheden van onze ogen als het aankomt op het ervaren van contrast. De middelste staaf laat de beperkingen zien van de huidige bioscoop technieken en de gele balk showt ons de maximale dynamische contrast bij televisies. De linker (grote) staaf laat zien wat men wil bereiken met de ontwikkeling van de nieuwe HDR techniek. Zoals je kunt zien zou dit betekenen dat de mogelijkheden van onze ogen optimaal worden benut.
HDR-beelden zullen op een normale televisie al duidelijk betere kleuren laten zien. Het grote voordeel zit hem echter in het feit dat de HDR techniek zowel donkere als lichte beelden naast elkaar kan weergeven. Zo blijft een zwarte schaduw echt zwart en de lamp verderop in de kamer echt fel.
Daarnaast zorgt High Dynamic Range ervoor dat tv’s hogere helderheden kunnen ondersteunen zonder flets te worden. Normaliter ondersteunen televisies een helderheid van 450 cd/m2. HDR-beelden zorgen ervoor dat deze waardes veel hoger komen te liggen. Zo belooft Philips al een tv met 700 cd/m2 en zijn er op de CES 2015 al plannen getoond voor tv’s met 4.000 cd/m2 helderheid.
Op de afbeelding hierboven zie je de werking van HDR en het verschil tussen een televisie zonder en met HIgh Dynamic Range.
De voordelen van HDR nog even samengevat:
Het nadeel van de High Dynamic Range techniek op dit moment is dat er nog geen eenduidige standard is. Daar wordt op dit moment hard aangewerkt, zodat iedereen in Hollywood dezelfde technologie gebruikt. Nu gebruiken Netflix, Dolby en Philips allemaal nog een eigen technologie.
Verwacht wordt dat HDR tv’s in 2016 voor het eerst op de markt zullen verschijnen. Pas de jaren daarna zal het echt doorbreken en zal HDR de standard worden voor films en tv programma’s. Uiteraard blijf jij op de hoogte door Televisies.nl te volgen!
✓ Boek meteen online afspraak
✓ Kies voor spoed of bepaal zelf je tijd/dagdeel
✓ Bekijk tarieven & reviews per monteur
✓ Betaal achteraf via Tikkie of iDeal
TV laten ophangen