Door: Marco Schuurman
Common Interface Plus, kortweg CI+, is afgeleid van Common Interface (CI) en zorgt voor de ontvangst van digitale televisie. Het bevindt zich meestal in een televisietoestel of set-top box (voor de verbinding van de televisie met kabel of satelietschotel). Voor de Common Interface wordt doorgaans de Conditional Access Module (CAM) gebruikt. Deze module steekt men in de Common Interface. In de CAM bevindt zich een smartcard, waarmee gecodeerde zenders kunnen worden gedecodeerd.
Programma’s die zijn gedecodeerd, kunnen vervolgens overal voor worden gebruikt. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gekopieerd, zonder dat hieraan beperkingen zijn opgelegd. Om te voorkomen dat digitale rechten worden geschonden, is daarom CI+ ontwikkeld. Met behulp van deze techniek wordt het gebruik van gedecodeerde programma’s beperkt. Denk hierbij aan het voorkomen dat programma’s kunnen worden bewaard of gekopieerd of dat reclameblokken worden overgeslagen. De CI+ staat daarom bloot aan de nodige kritiek omdat het door sommigen niet gezien wordt als een vooruitgang, maar eerder als een beperking van consumentbelangen.
De nieuwe versie van het bekende CI+-protocol is door de DVB-organisatie goedgekeurd en kan dus binnenkort uitgerold gaan worden. Met de nieuwe versie moeten het mogelijk worden om twee streams tegelijk te decoderen. Vooralsnog hoeven we geen smartcards of televisies te verwachten die dit aankunnen, want na de goedkeuring gaat nu pas de technische kant van het verhaal uitgerold worden. Met de goedkeuring kunnen fabrikanten van televisies, maar ook van smartcards, aan de slag om het nieuwe protocol te integreren. De verwachting is dat dit ruim een jaar moet gaan duren voordat uberhaupt de eerste producten op de markt gaan komen met de ondersteuning van deze nieuwe versie. Het grote voordeel van de nieuwe versie is dat het twee streams tegelijk kan decoder, wat dus bijvoorbeeld handig is wanneer je over een digitale videorecorder beschikt met twee tuners. Hierdoor wordt het dus in de toekomst mogelijk om op de televisie een bepaald programma te kijken, terwijl op de digitale videorecorder een ander kanaal wordt opgenomen. Als we zelf even mogen gokken zal Ziggo waarschijnlijk weer de eerste kabelaanbieder zijn die een dergelijke smartcard aan abonnees zal aanbieden. Het blijft uiteraard gissen, maar Ziggo is met de CI+-smartcard destijds heel vroeg geweest en is inmiddels bijna niet meer weg te denken bij een televisie.
Niet elke televisie is geschikt om het bovenstaande protocol te accepteren bij bijvoorbeeld Ziggo en UPC. Voor een actuele lijst hebben wij hiervoor een aparte pagina opgesteld per aanbieder die continu wordt bijgehouden. Wij verwijzen u dan ook naar deze pagina's.