3D TV's

3D TV's

3D staat voor driedimensionaal. Met een 3D TV is het mogelijk om tijdens het televisie kijken diepte waar te nemen, waardoor het lijkt alsof objecten uit de TV de ruimte in komen. Het 3D-effect ontstaat door het maken van aparte beelden voor het linker- en het rechteroog. Het is alleen zaak dat deze beelden gescheiden worden. Het linkeroog moet alleen de linkerbeelden zien en het rechteroog de rechterbeelden. Dit wordt door middel van 3D-brillen gedaan. Via Slimster lees je meer informatie over 3D televisies en de bijbehorende technieken.

Na 2018 zijn er eigenlijk geen nieuwe 3D tv's meer geproduceerd. Op deze pagina zullen we uiteraard toelichten waarom televisie-merken hiervoor hebben gekozen!

Er worden tegenwoordig geen 3D tv's meer geproduceerd. De productie is gestaakt vanwege o.a. het beperkte aanbod in 3D en het nodig hebben van een 3D-bril om content te bekijken.

Waarom geen 3D TV meer?

Sinds 2018 is het aanbod 3D TV's aanzienlijk geslonken. Waar enkele jaren geleden veel merken actief aan de slag gingen met de ontwikkeling en productie van 3D-modellen, is dit uiteindelijk doodgebloed. In de praktijk blijkt toch dat mensen thuis weinig gebruik maken van 3D en dit voornamelijk een toevoeging is voor de beleving in bioscopen. Je hoeft in 2024 geen nieuwe 3D TV's te verwachten en het huidige aanbod zal snel verdwijnen.

Maar wat is dan het eind van de 3D televisie geweest? Er zijn een aantal redenen te verzinnen. Allereerst is het aanbod van 3D tv-uitzendingen zeer beperkt gebleven. Waar in de bioscoop en op Blu-Ray veel aanbod in 3D verscheen, bleef de 'thuiskijker' bekaaid achter. Daarnaast bleek simpelweg dat de meeste mensen thuis geen zin hadden om met een bril op naar 3D films te kijken. Het is niet comfortabel en vooral bij actieve 3D kwamen bijwerkingen kijken (zoals hoofdpijn en misselijkheid).

Daarbij komt ook nog het feit dat televisies tegenwoordig een betere beeldkwaliteit kunnen bieden dan met 3D mogelijk is. Door de ontwikkelingen op tv-gebied, met onder andere OLED, 4K en HDR, is de kwaliteit flink verbeterd. Hierdoor heb je een meer realistische weergave dan bij 3D-beelden het geval is.

Komt 3D tv nog terug?

Ben jij een liefhebber van 3D tv? Dan ben je vast benieuwd of televisiemerken 3D nog een kans gaan geven in de toekomst. Op dit moment lijkt deze kans erg klein. Fabrikanten hebben de focus vooral op doorontwikkeling van beeldkwaliteit (8K bijvoorbeeld), de kleurweergave (HDR) en Smart TV opties. Bovendien zullen er echt verbeteringen moeten komen in 3D tv's. Zo zal het mogelijk moeten worden om zónder bril naar 3D content te kunnen kijken. Ook is het nodig om meer uitzendingen in 3D te ontwikkelen, omdat het aanbod gewoon te gering bleek.

3d tv kijken

Actieve of passieve 3D techniek

Voor het bekijken van 3D content op de televisie zijn verschillende aanbieders. Zo werken Sony en Samsung over het algemeen nog met de zogenoemde active-shutter 3D brillen, terwijl Philips en LG juist groot inzetten op passieve 3D schermen. Het kijken van 3D beelden heeft zijn voordelen en nadelen en die proberen wij duidelijk te maken.

Active Shutter 3D bril (actief)

De Shutter bril is gekoppeld aan de televisie via een adapter of transmitter. De glazen van deze Shutter bril zijn eigenlijk kleine LCD schermpjes. De bril synchroniseert beelden, die afwisselend links en rechts door de televisie worden uitgezonden. De glazen van de bril vertonen dan synchroon aan de televisie links of rechts beeld. Deze brillen werken op batterijen of een ingebouwde oplaadbare batterij en communiceren draadloos met de televisie via Bluetooth of infrarood.

Qua beeldkwaliteit is dit het hoogst haalbare, echter kleven er ook nadelen aan dit concept. De brillen zijn erg duur (gemiddeld tussen de 80 á 150 euro) en de brillen zijn ook nog eens tamelijk zwaar. Wie van zichzelf al brildragend is kan ook hinder ondervinden van deze brillen, omdat juist deze active-shutterbrillen hier niet echt op gemaakt zijn. Met deze actieve 3D tv's is het wel mogelijk om 3D beelden in Full-HD te bekijken.

Polarisatie 3D bril (passief)

Als groot voordeel van de passieve techniek kunnen we toch wel de prijs van de 3D brillen opmerken. Aangezien er geen dure techniek in zit (enkel speciaal glas) is het kopen van dergelijke 3D brillen al een stuk aangenamer. Ook is het van belang dat je bij deze techniek goed voor het beeld moet zitten voor het maximale effect. Wie buiten de kijkhoek komt, welke toch minimaal is, zal snel merken dat het 3D effect drastisch is afgenomen. De 3D-brillen worden bijgeleverd bij een televisie en zijn alleen geschikt voor passieve 3d tv's. Je kunt de bijgeleverde 3D bril dus niet bij 3D televisies van een ander merk gebruiken.

Uiteraard is 3D TV kijken alleen mogelijk bij programma’s die worden uitgezonden in 3D. En dat is nog maar heel weinig. Naast televisie kijken is er wel de mogelijkheid om films van bijvoorbeeld Blu-Ray in 3D te bekijken. Jouw Blu-Rayspeler moet dan wel uitgerust zijn met de 3D functie. En de film die je wilt bekijken moet ook in 3D uitgevoerd zijn. Het aanbod in 3D-films is tot nu toe ook nog steeds niet erg groot maar groeit steeds meer! Momenteel zijn de aanbieders Ziggo en UPC aan het experimenten met 3D content op de televisie, maar vanwege de hoge eisen en de enorme bandbreedte die vereist is, zal een uitzending in 3D nog een schaars goed zijn.

3d tv actief passief

Nieuwe TV kopen?

Wil jij een 3D tv kopen? Dan moeten we je helaas teleurstellen. In 2024 zijn er geen televisies met 3D techniek meer verkrijgbaar. De verwachting is ook niet dat deze tv's op korte termijn weer in productie zullen worden genomen. Gelukkig kun je bij Slimster alle andere soorten tv's vergelijken. Dit zijn onder andere LED TV's, OLED TV's, QLED TV's en Smart TV's. Door de prijzen kieskeurig te vergelijken vind jij de webshop met de laagste prijs!

Alles over televisies

  1. T
  2. TV laten ophangen
  1. 2
  2. 24 inch / 61 cm TV's
  3. 28 inch / 71 cm TV's
  1. 3
  2. 32 inch / 81 cm TV's
  1. 4
  2. 40 inch / 101 cm TV's
  3. 43 inch / 109 cm TV's
  4. 48 inch / 122 cm TV's
  1. 5
  2. 50 inch / 127 cm TV's
  3. 55 inch / 139 cm TV's
  4. 58 inch / 147 cm TV's
  1. 6
  2. 65 inch / 165 cm TV's
  1. 7
  2. 70 inch / 178 cm TV's
  3. 75 inch / 191 cm TV's
  4. 77 inch / 196 cm TV's
  1. 8
  2. 80 inch / 203 cm TV's
  3. 85 inch / 216 cm TV's
  4. 8K Ultra HD TV's
  1. B
  2. Beste televisies
  3. Black Friday TV aanbiedingen
  4. Bol.com televisies
  1. C
  2. Coolblue televisies
  3. Curved TV's (met gebogen scherm)
  1. E
  2. Expert televisies
  1. F
  2. Finlux televisies
  3. Full HD TV's
  1. H
  2. Hello TV televisies
  3. Hisense televisies
  4. Hospitality / Hotel TV's
  1. K
  2. Kleine televisies
  1. L
  2. LCD TV's
  3. LED TV's
  4. LG QNED TV's
  5. LG TV's
  6. Loewe televisies
  1. M
  2. MediaMarkt televisies
  3. Medion TV's
  4. Monitor TV's
  1. N
  2. Nieuwste televisies
  1. O
  2. OLED TV's
  1. P
  2. Panasonic TV's
  3. Philips TV's
  1. S
  2. Salora TV's
  3. Samsung QLED TV's
  4. Samsung TV's
  5. Sharp TV's
  6. Smart TV's
  7. Sony televisies
  1. T
  2. TCL televisies
  3. Televisie aansluitingen
  4. Televisies geschikt voor Caiway
  5. Televisies geschikt voor CI+ module
  6. Televisies geschikt voor Digitenne
  7. Televisies geschikt voor gamen
  8. Televisies geschikt voor KPN Glasvezel
  9. Televisies geschikt voor KPN Interactieve TV
  10. Televisies geschikt voor schotel / satelliet
  11. Televisies geschikt voor Ziggo
  12. Televisies met 8 bit paneel
  13. Televisies met Ambilight
  14. Televisies met bewegingssensor
  15. Televisies met Bluetooth
  16. Televisies met DVB-S tuner / DVB-S2
  17. Televisies met DVB-T / DVB-T2 tuner
  18. Televisies met goed geluid
  19. Televisies met harde schijf
  20. Televisies met HDR (High Dynamic Range)
  21. Televisies met stembediening
  22. Televisies met video recorder
  23. Televisies met webcam / camera
  24. Televisies tot 1000 euro
  25. Televisies tot 1500 euro
  26. Televisies tot 200 euro
  27. Televisies tot 300 euro
  28. Televisies tot 400 euro
  29. Televisies tot 500 euro
  30. Televisies tot 600 euro
  31. Televisies tot 700 euro
  32. Televisies tot 800 euro
  33. Televisies tot 900 euro
  34. Televisies vergelijken
  35. Televisies vergelijken op refresh rate (Hz)
  36. Thomson televisies
  37. Toshiba televisies
  38. TV aanbiedingen van Slimster
  39. Tv informatie & advies
  40. TV kopen op afbetaling of in termijnen betalen
  41. TV merken
  42. TV's geschikt voor VESA bevestiging
  43. TV's met ingebouwde DVD speler
  1. U
  2. Ultra HD (UHD) 4K TV's