Wat is Plasma TV?

Sinds 2014 worden er geen plasma televisies meer geproduceerd. Voornaamste redenen: Niet slank & hoog energieverbruik.

Eén van de populairste verkopers van plasma tv's was destijds Plasma Discounter van Tom Coronel. Grote televisie merken richten zich nu op LED TV's, OLED TV's en QLED TV's. Op zoek naar wat nu de beste alternatieven zijn voor plasma tv's?

Op zoek naar beste tv's van 2024?
Beste tv's

Waarom geen Plasma TV meer?

Zo is Ultra HD televisie dat jaar echt doorgebroken en genieten steeds meer mensen van Smart TV in hun woonkamer. Wanneer je toch een plasma TV wilt komen kom je vaak van een koude kermis thuis, ze worden nergens meer verkocht.

Dit komt enerzijds door het succes van de LED tv. Door dit grote succes zijn televisiemerken zich meer en meer gaan focussen op het doorontwikkelen van deze techniek. En is de plasma techniek achterhaald gebleken. Dit komt weer door een aantal tekortkomingen die plasma tv's hebben. Zo is het onmogelijk om 4K beeldkwaliteit te ontwikkelen op een plasma tv, zonder daarbij de lichtopbrengst te verminderen.

Een ander nadeel is dat plasma televisies niet slank genoeg zijn. Ze hebben een dikke rand en kast aan de achterkant, dit past niet bij de wens van consumenten om steeds dunnere beeldschermen te ontwikkelen. Tot slot is het stroomverbruik van een plasma tv een stuk hoger dan van een LED of OLED televisie. Hierdoor betaal je flink meer aan stroomkosten.

Wat was een Plasma TV?

Plasma televisies zijn grote en platte televisies, die door de plasma technologie een ultrascherp beeld en realistische kleuren weergeven. Vooral voor liefhebbers van sport en films is het kijken via een plasma televisie een aanrader. Een Plasma televisie werkt heel anders dan een LCD televisie.

Bij plasma televisies zijn er geen vloeibare kristallen die de pixels aansturen, maar hier bevatten de pixels een gas. Door elektrische pulsen verandert dit gas in plasma, dat fosfordeeltjes oplicht en zo een beeld weergeeft. Plasma werkt als een soort van fluoriserende lamp, waarbij twee glaspanelen, met aan beide zijden elektronica, worden samengeperst met een kleine ruimte ertussen.

De twee glaspanelen bestaan uit honderdduizenden pixels. Tussen de glaspanelen zit gas geïnjecteerd, met rode, groene en blauwe fosfor. De elektroden zorgen voor elektrische ontlading van het gas waardoor UV-licht vrijkomt. De fosfor absorbeert het UV-licht en zet de daarbij vrijgekomen energie om in zichtbaar licht, dat gefilterd wordt.

plasma tv eigenschappen

Voordelen Plasma tv

Hoewel LCD en LED tv's veel populairder zijn is er nog wel vraag naar plasma televisies. Maar waarom? Wat zijn de voordelen van een plasma TV ten opzichte van de andere technieken?

Liefhebbers van plasma tv's geven aan dat zij vooral genieten van de hoge contrastwaarden. Kleuren worden vaak beter getoond en ook zwart-tinten zijn vaak dieper dan bij een LCD tv. Ook heeft de plasma techniek als voordeel dat de kijkhoeken groot zijn, waardoor je ook vanaf een schuine positie alles nog goed kunt zien. Hierbij komt ook nog de vloeiende weergave van bewegingen en het feit dat plasma-schermen vaak groot zijn. Dit gezamenlijk zorgt ervoor dat je het idee krijgt dat je midden in jouw favoriete serie of film zit wanneer je tv kijkt op een plasma scherm.

  • Hoge contrastwaarden
  • Vloeiende weergave van bewegingen
  • Diepere zwart-tinten
  • Grote kijkhoek

Hoeveel stroom verbruikt een plasma tv?

Het grootste nadeel van een plasma tv is het hoge energievebruik. Deze plasma tv's verbruiken namelijk veel meer stroom dan een LED of LCD tv. Natuurlijk het is totale stroomverbruik afhankelijk van jouw kijkstijl en hoe lang je de televisie dagelijks aan hebt staan. Het stroomverbruik van een plasma tv kan wel oplopen tot 500 kWh per jaar. Dit terwijl een LCD tv ongeveer 90 - 100 kWh verbruikt en een LED tv zelfs maar 55 - 60 kWh per jaar. Hierdoor worden er tegenwoordig geen plasma tv's meer gemaakt.

Nadelen Plasma tv's

  • Plasma televisies zijn zwaar, let hierop als je de plasma televisie wilt ophangen
  • Niet mogelijk om 4K beelden op af te spelen
  • Zijn niet zo dun te produceren als LED tv's
  • Last van lichtweerkaatsing, dit is vervelend overdag of in een felverlichte ruimte
  • Plasma televisies hebben een wisselend (en hoog) energieverbruik. Bij donkere beelden wordt minder energie verbruikt, maar bij heldere, lichte en kleurrijke beelden schiet het verbruik omhoog

Resolutie plasma televisie

Een plasma televisie bevat, net als een LCD televisie pixels. De hoogste beeldkwaliteit heet Full HD en heeft een resolutie van 1920 x 1080. Schermen met een lagere resolutie zijn dus niet Full HD, maar kunnen dit wel ontvangen als het minimale aantal beeldlijnen hoger is dan 720. In dat geval is de plasma televisie HD-ready. Veel normale tv uitzendingen zenden nog uit in een lage resolutie, hiervoor zal het niet uitmaken of je een HD-ready televisie hebt. Maar bij Blu-Ray, HD uitzendingen en HD-DVD’s zal je het verschil beslist zien.

Let op: LED televisies en OLED TV's worden tegenwoordig uitgerust met Ultra HD (4K) beeldkwaliteit. Deze schermen bieden een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Omdat de productie van plasma modellen voor de ontwikkeling van 4K is gestopt zijn er geen plasma's met deze beeldkwaliteit.

Ideale kijkhoek?

Omdat een plasma televisie een volledig vlak beeld heeft, is de kijkhoek vaak groter dan bij een LCD televisie. Voor de meeste plasma televisies geldt een horizontale en verticale kijkhoek van 160º. Om optimaal van een plasma televisie te kunnen genieten is het belangrijk om goed op de kijkafstand te letten. De kijkafstand is de afstand tussen de plasma televisie en de plaats van waaraf de kijker zit. Op basis van de afstand is de grootte van de televisie te bepalen.

Men heeft al gauw de neiging om een zo groot mogelijke televisie aan te schaffen, zeker als het om een plasma televisie gaat, die toch al vrij groot zijn, maar als de kijker te dicht bij een plasma televisie zit, worden de beeldpunten zichtbaar en is het beeld niet zo mooi. Niet alleen de kijkafstand, maar ook de kijkhoogte is belangrijk. Hang de Plasma televisie niet te hoog. De beste kijkhoogte is wanneer je recht vooruit kunt kijken en de Plasma televisie dan op ooghoogte hangt.

LG plasma tv

LG is misschien niet het eerste merk waar je aan denkt als je aan het shoppen bent voor een nieuwe plasmatelevisie. Toch bood het merk een gevarieerd aanbod van plasma tv's aan met een interessant prijskaartje. Het merk is daarnaast terug te vinden in de top vijf van best verkopende merken als het gaat om plasmatelevisies. Net als bij vele andere merken, waaronder Samsung en Panasonic, was de productie van een dergelijke plasmatelevisie goedkoop en kunnen er grotere schermen mee gemaakt worden.

Samsung plasma tv's

Alhoewel de meeste mensen de fabrikant Samsung direct koppelen aan LED televisies was de fabrikant ook een grote speler als het gaat om plasma televisies. Het assortiment was wellicht niet zo uitgebreid als bij de LED-tv's, maar hierdoor bleef het assortiment wel overzichtelijk en kon er naar onze mening ook beter een keuze gemaakt worden. De plasma televisies van Samsung waren leverbaar vanaf 43 inch, maar ook in schermgroottes van 51 inch en zelfs 64 inch.

Panasonic plasma tv

Wat is Plasma TV?

Wie aan Panasonic denkt, denkt eigenlijk ook meteen aan plasmatelevisies en dit is zeker niet verwonderlijk. Het merk is hier groot in geworden en heeft tot 2012 op nummer 1 gestaan als het gaat om de verkoop van deze plasma televisies. De plek is echter in 2012 overgenomen door Samsung en hiermee is Panasonic direct wakker geschud. Op de CES van 2013 kwam Panasonic dan ook met een nieuwe lijn plasma tv's.

Hierbij is goed gekeken naar het design, want steeds meer mensen wensen een dunne televisie en daar hoort ook de behuizing bij. Het oorspronkelijke design is over de gehele linie, en dan praten we dus ook over de LCD tv's en LED tv's, drastisch gewijzigd. De plasma televisies van Panasonic behoren gewoon tot één van de beste die destijds te verkrijgen waren.

Anderen bekeken ook

  1. C
  2. CI+ modules in een overzicht
  1. E
  2. Energielabel EU voor televisies
  1. G
  2. Geschiedenis van de (Nederlandse) televisie
  3. Google TV
  1. H
  2. HD-Ready of Full-HD TV?
  3. Hoe kun je 4K beelden ontvangen op Ultra HD televisie?
  4. Hoe Ziggo CI+ installeren Samsung TV
  1. N
  2. Netflix in Nederland
  1. O
  2. OLED vs QLED TV
  3. Open haardvuur op tv scherm
  1. S
  2. Sharp Aquos Net+
  3. Streamingdiensten in Nederland
  1. T
  2. Televisie op Marktplaats kopen
  3. Televisies geschikt voor ouderen
  4. TV Keuzehulp: advies welke tv te kopen
  5. TV schoonmaken: dit is de beste manier
  1. V
  2. Verschillen Plasma, LCD en LED TV's
  3. Viera Connect
  1. W
  2. Wat betekenen TV typenummers?
  3. Wat is 4K Ultra HD (UHD) TV?
  4. Wat is 8K Ultra HD TV?
  5. Wat is Ambilight?
  6. Wat is Android TV?
  7. Wat is Apple TV?
  8. Wat is AVCHD?
  9. Wat is Blu-Ray?
  10. Wat is Common Interface Plus (CI+)?
  11. Wat is contrastratio?
  12. Wat is crosstalk of ghosting?
  13. Wat is de ideale TV kijkafstand?
  14. Wat is de kijkhoek bij een TV?
  15. Wat is DLNA?
  16. Wat is DVB-T?
  17. Wat is DVI?
  18. Wat is een bendable TV?
  19. Wat is een Google Chromecast?
  20. Wat is HDMI?
  21. Wat is het Ziggo gebied?
  22. Wat is High Dynamic Range (HDR)?
  23. Wat is IPTV?
  24. Wat is local dimming?
  25. Wat is Mini LED?
  26. Wat is OLED TV?
  27. Wat is PAL?
  28. Wat is QNED TV?
  29. Wat is Quantum Dot?
  30. Wat is Quattron TV technologie?
  31. Wat is Samsung QLED?
  32. Wat is SCART?
  33. Wat is Simplink?
  34. Wat is Smart TV?
  35. Wat is TMOS?
  36. Wat is WiDi?
  37. Wat kunnen onze ogen aan?
  38. Wat zijn de voordelen van Curved TV?
  39. Wat zijn de voordelen van digitale TV?
  40. Wat zijn de voordelen van interactieve TV?
  41. Wat zijn de voordelen van Smart TV met WiFi / internet?
  1. Z
  2. Ziggo CI+ gecertificeerde TV toestellen
  3. Ziggo Digitale TV of KPN Interactieve TV?