Door: Marco Schuurman, 22 februari 2011
Aankomend jaar mogen we een nieuwe topmodel vanuit Panasonic verwachten, namelijk de VT30-serie. De VT30 is een plasma-3D televisie en gezien de eerste beelden en de eerste specificaties verwachten we dan ook veel van dit nieuwe topmodel van Panasonic Plasma tv's.
Panasonic heeft sinds november 2010 een eigen fabriek geopend waar ze weer in staat zijn om eigen televisieschermen te produceren. Dit heeft dan ook geresulteerd in een golf van verbeteringen op de schermen ten opzichte van het voorgaande jaar. De VT30 krijgt het Infinite Black Pro 2 Panel standaard geleverd. Feitelijk gezien heeft Panasonic het voor elkaar gekregen om de fosfordeeltjes die nodig zijn om de beelden te kunnen tonen onder een lagere spanning al beelden laat zien. Hierdoor reageert het scherm een stuk sneller, maar is de plasmatelevisie ook een stuk zuiniger geworden. Juist door de combinatie van deze ‘chemische’ reactie zijn ook weer de zwartwaarden, en de grijswaarden in het paneel nog duidelijker zichtbaar.
Zoals we mogen verwachten bij een televisie van dit formaat is de VT30-serie een Full HD televisie met 3D mogelijkheden. Voor deze laatste ervaring levert Panasonic standaard twee 3D brillen mee. Voor de extra ervaring is er ook een mogelijkheid om standaard 2D-beelden om te zetten naar 3D-beelden, welke overigens geen unicum meer is. De ervaring met 3D en de active-shutter brillen zijn voor ons nog steeds wennen, maar we kunnen opmerken dat de techniek steeds beter onder controle is. De omzetting van 2D beelden naar 3D beelden is echter niet echt boeiend te noemen en ten opzichte van de 3D films zelfs een lachtertje. De beelden komen wel een stuk uit de televisie, maar de kwaliteit gaat behoorlijk achteruit en dat is erg jammer. Vooralsnog is het kijken van een 3D film, die dus ook daadwerkelijk gemaakt is om in 3D te kijken, ook de beste oplossing om naar 3D te kijken. Panasonic heeft de vervelende crosstalk die snel optreed bij het kijken naar 3D beelden weten te reduceren. Dit laatste is ook iets waar Sony en Samsung momenteel groot over spreken. Hierdoor is het minder ‘pijnlijk’ om langer naar een 3D film te kijken en lijken de beelden natuurlijker te zijn. Daarnaast speelt licht een minder belangrijke rol bij de crosstalk. Ook deze ervaring hebben wij inmiddels dat het kijken naar een 3D film op de VT30 een waar genot is.
Natuurlijk doet beeld ook heel veel, maar geluid brengt juist wel dat extra stukje effect mee. Daarom is de VT30 voorzien van de THX-certificering en daarmee volgt Panasonic steeds meer concurrenten op. Het geluid is werkelijk waar subliem en de instellingen voor het THX geluid in huis (mits je over een home cinema set beschikt) gaat kinder eenvoudig via de instellingen op het beeldscherm. Standaard staan de instellingen al erg goed en er hoeft dan ook eigenlijk weinig te gebeuren om alles correct in te stellen.
Ook de VT30-serie zal voorzien worden van de nodige aansluitingen en connecties voor naar de buitenwereld. Dit jaar zal Panasonic nog intensiever bezig zijn met hun online platform Viera Connect en zo wordt ook deze VT30 voorzien van Viera Connect. Met deze online applicatie kun je via de televisie browsen, video’s bekijken en het laatste nieuws en weer bekijken. Daarnaast zitten er aan de Viera-applicatie nog handige gadgets vast zoals Viera Image Viewer waarmee je handig afbeeldingen en foto’s kunt bekijken. De VT30 wordt verder standaard geleverd met DLNA-support, WiFi, vier HDMI-aansluitingen en een SD-kaart slot. Via de USB-ingang kan eventueel een film worden opgenomen, maar deze wordt wel door Panasonic gecodeerd zodat deze niet zomaar op een andere televisie of computer te bekijken is.
Het design is nooit een sterk punt geweest van Panasonic en zo kunnen we dat ook weer zeggen van de VT30. We moeten wel eerlijk bekennen dat Panasonic wel de goede kant op gaat, maar als we dan modellen van Samsung of LG pakken valt de VT30 plotseling weer in het niets. De bezel is al wel aardig ingedunt door Panasonic, en ook is de afwerking een stuk mooier dan voorheen, maar het model springt zeker niet in het oog. Wellicht is dit niet het sterkste punt van Panasonic, maar je krijgt in ieder geval wel een degelijke televisie in huis en dat telt uiteraard ook mee.
Al om al zijn wij positief over de nieuwe VT30-serie. Het model presteert in 2D naar 3D-modus niet echt lekker, maar hier hebben vrijwel alle fabrikanten last van. Het instellen van de televisie naar eigen wens gaat kinderlijk eenvoudig en zeker de THX-instellingen zijn vanuit de fabriek al subliem ingesteld. Eigenlijk is het gewoon een plug-and-play televisie en dat komt tamelijk weinig voor. Een ander voordeel is de standaard set 3D-brillen die meegeleverd worden door Panasonic. Dit kan al gauw 150 a 200 euro schelen. Voor het design hoef je het zeker niet te doen, alhoewel ze hier wel op vooruitgaan, maar de kwaliteit van het beeld is werkelijk waar subliem en daarom zijn wij ook van mening dat andere fabrikanten het dit jaar een stuk moeilijker gaan krijgen met de komst van dit model vanuit Panasonic.
Aantal sterren: 3 van de 5
Op de hoogte blijven? Volg ons via twitter.com/televisies, facebook.com/televisies of Televisies.nl op Google+. Bekijk ook het huidige aanbod van Panasonic tv's of ga meteen naar de Panasonic LED tv's of Panasonic LCD tv's.