Door: Marco Schuurman, 29 maart 2010
Op het moment van dit schrijven is de nieuwe serie nog niet echt goed leverbaar in Nederland, maar wij hebben toch een exemplaar voor een dag mogen krijgen van Panasonic om eens nader te bekijken wat de vooruitgang is ten opzichte van zijn voorganger, de G10.
Als eerste valt op dat de G20 ten opzichte van de G10 qua design niet echt gewijzigd is. Toch zijn er wel opvallende wijzigingen in de nieuwe G20. Zo is de G20 een stuk lichter en dunner dan zijn voorganger. De behuizing zelf is in mijn ogen weer erg plastic. De behuizing moet pianolak zwart zijn, maar als er wat ligt op staat zie je duidelijk een blauwe gloed over de behuizing lopen. Op zich niet vervelend, maar ik krijg wel een beetje het idee dat Panasonic op de behuizing heeft bezuinigd.
Het instellen van de TV is tamelijk eenvoudig, maar ook voor de heavy-user is er voldoende in te stellen. Panasonic heeft goed geluisterd naar klanten en heeft nu voor de Home-Cinema freaks een menu toegevoegd waarbij via de TV het geluid geregeld kan worden van de cinemaset. Dit menu heet THX. Uiteraard zijn er standaard instellingen mogelijk om de TV gewoon snel in te kunnen stellen. Ook het instellen van poorten is makkelijk. De copy&paste functie van Panasonic werkt uitstekend en bespaart een hoop tijd. Het menu is helder en werkt snel. Ik ben in ieder geval geen diep verborgen menu tegengekomen zonder dat ik verdwaald was. De afstandsbediening is ten opzichte van de 2009 modellen niet veel veranderd. De knoppen zijn wellicht iets groter geworden (volgens Panasonic), maar ik moet eerlijk zeggen dat ik hier weinig van merk. Wel vind ik de positie van de knoppen die je het meest bediend, het volume en de ‘zapknop’ tamelijk laag zitten. Hierdoor ligt de afstandsbediening niet erg lekker in de hand doordat het gewicht meer naar voren steekt.
Daar deze Panasonic verschillende standaardinstellingen heeft hebben we alle presets eens nagelopen. Als eerste moeten we natuurlijk melden dat we het hier over een plasmascherm hebben. De contrastratio en de responstijd van een plasmascherm is natuurlijk vele malen beter dan van een LCD TV of LED TV en is zwart ook echt zwart. Hierdoor lijken de kleuren vaak intenser en vloeiender te lopen. Ik kan niet echt zeggen dat ik een groot fan ben van de standaard configuratie die Panasonic heeft ingesteld in het menu. De beelden lijken niet scherp te zijn. In de Cinema-mode lijkt het beeld al beter te worden, maar ook hier ben ik nog niet echt tevreden over. De instelling THX is echter plotseling een heel stuk beter en werkelijk een verademing. De kleuren in deze instelling komen werkelijk tot leven. Het verbeteren van deze instelling lijkt echter niet tot echte verbetering van het beeld. Voor de beste beelden kun je het beste dus THX selecteren.
Panasonic heeft voor dit jaar gekozen om enkele nieuwe schermen in te zetten om enkele neveneffecten uit 2009 weg te werken. De reflectie die erg bekend was op deze TV’s is nu nagenoeg weggenomen en enkel onder extreme omstandigheden (wanneer de TV dus vol in de zon staat) zal hier iets van te merken zijn. Dit is dan ook de grootste wijziging die Panasonic heeft doorgevoerd in de complete nieuwe lijn die dit jaar gaat komen. De G20 beschikt helaas niet over de nieuwe fosfortechniek die de nieuwe V20 en VT20 wel zullen hebben. Daarnaast heeft Panasonic in alle nieuwe modellen de Eco-mode ingebouwd. Later in dit artikel leg ik verder uit wat deze mode inhoudt. Het resulteert echter in een betere beeldkwaliteit op dat moment wanneer je TV zit te kijken.
De inputlag op deze Panasonic serie is te verwaarlozen. Uiteraard is het ook van belang dat de TV op de juiste mode staat ingesteld (Game Mode), want indien de TV op een andere mode staat ingeschakeld is er een grotere kans op de input lag. Ik kon zelf tijdens het gamen niks ontdekken. Ook moet ik even een opmerking maken over het flikkeren waar veel mensen op fora het over hebben. Deze plasma televisies zouden namelijk net als de oude CRT’s weer flikkeren. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit niet ben tegengekomen, maar ik ken wel een extreem geval waarbij de TV enkel wit beeld geeft en de ogen van die persoon eigenlijk op een laptopscherm even gefocused zijn. De flikkering is bij mij dus verder niet zichtbaar, maar dit is natuurlijk persoonsgebonden.
Net als bij veel andere TV’s blijf ik mij verbazen over de positie van de aansluitingen. Net als bij dit model steken de aansluitingen weer recht naar achteren waardoor de TV niet strak tegen de muur gemonteerd kan worden zonder dat er kabels in gedrang komen. Er zijn gelukkig echter wel enkele aansluitingen nu naar de zijkant verplaatst. Aan de zijkant vinden we onder andere 2 USB-poorten, het CI+ slot, sleuf voor een SD-kaart en een HDMI poort. Zoals je misschien al een keer eerder op deze website had gelezen is dit model ook geschikt voor de Ziggo CAM module. Daarnaast is 1 HDMI-poort (poort 2) al geschikt gemaakt voor HDMI 1.4. Via de USB poort is het mogelijk om MP3′tjes, foto’s te bekijken of kleine filmpjes af te spelen op de TV of zelf een externe harde schijf aan te sluiten. Het is verbazend hoe eenvoudig de externe harde schijf werkt op de G20 (wel eerst goed formatteren). De G20 schrijft de bestanden echter wel zo weg op de schijf dat deze op een computer niet leesbaar zijn. Enkel de G20 kan de bestanden lezen en afspelen. Hier heeft Panasonic goed werk geleverd. Ook is het mogelijk om verbinding te maken met VIERACAST indien de TV aangesloten is op het internet. Hiermee kan content bekeken worden op internet of het laatste nieuws of weer worden gelezen.
Het is nu ook weer mogelijk om de TV onderdeel uit te laten maken van een thuisnetwerk middels het DLNA-protocol. Hiermee kun je de TV aan jou PC koppelen om hierna eventueel films te streamen. Vooralsnog moet er wel een ethernetkabel in de TV gestoken worden voor deze functie, of moet je een aparte WiFi dongle kopen die je daarna links in de USB-poort steekt. Het DLNA-protocol is door Panasonic nogmaals onder de loep genomen en op sommige punten verbeterd. Je kan nu meer videocodes streamen zoals MPEG2, MPEG4, AVI, DViX, maar WMV en MOV worden niet ondersteunt. Daarnaast is het nog steeds niet mogelijk om MP3 bestanden over het netwerk te streamen. Het bekijken van foto’s gaat wel weer, maar om een of andere reden worden deze op een bepaalde manier gecomprimeerd en dan pas op het scherm getoond. De foto’s kwamen bij mij op de TV niet echt scherp over terwijl ik dit wel op de PC heb.
Wellicht is het niet helemaal eerlijk om bij een plasma scherm het over energie te hebben, maar toch vinden we het in de huidige periode waarbij iedereen op groen let het hier toch even over te hebben. Panasonic heeft hier ons toch een beetje doen verrassen. Als je de TV aansluit en je gebruikt de standaard instellingen vanuit de fabrikant zal de TV het meeste stroom verbruiken. Nadat je zelf handmatig de instellen hebt aangepast kunnen hier al behoorlijk andere waardes uit voortkomen. Als je de TV goed calibreert kun je makkelijk op 180 W uitkomen. Dit is een heel stuk zuiniger dan zijn voorganger. Daarnaast is deze TV voorzien van een soort Eco-mode. Hierbij scant de TV de omgeving af en kijkt hoe licht of hoe donker het in de ruimte is. Afhankelijk van het licht past de TV ook de kleurstelling op de TV aan.
Ten opzichte van zijn voorganger is de G20 echt technisch gezien een hele verbetering en daar draait het ook om. Alle problemen of minpunten die de G10 had zijn nu nagenoeg opgelost en zijn er zelfs enkele functies toegevoegd. Panasonic kon daarnaast niet achterblijven bij de nieuwe line-up van alle grote fabrikanten en moest ook met iets op de markt komen. De G10 was op zich al een succesnummer, maar de G20 wordt een groter succesnummer is mijn verwachting. Het blijft wel een plasmascherm en dus hoef je het voor energiebesparing niet te doen, maar voor een mooi beeldresultaat moet je zeker deze TV niet overslaan op jou lijstje.
Aantal sterren: 3 van de 5
Inmiddels is dit model helaas niet meer leverbaar. De opvolger is inmiddels terug te vinden onder de G30-serie van Panasonic.
Op de hoogte blijven? Volg ons via twitter.com/televisies, facebook.com/televisies of Televisies.nl op Google+. Bekijk ook het huidige aanbod van Panasonic tv's of ga meteen naar de Panasonic LED tv's of Panasonic LCD tv's.