Door Marco Schuurman, dinsdag 15 maart 2011 17:51
Zoals inmiddels bekend is bij vele is Japan het technologisch gebied waar vele technieken worden uitgevonden, maar ook worden geproduceerd. Afgelopen dagen is Japan veelvuldig in het nieuws geweest omtrent de aardbeving en daaropvolgende tsunami. In dit artikel willen we, naast het stilstaan bij de slachtoffers, ook even stilstaan bij het economische effect van een dergelijke natuurramp.
Laten we voorop stellen dat de ramp die in Japan heeft plaatsgevonden vele malen erger is dan de prijzen van de componenten in televisies. Toch willen we via dit artikel jullie graag informeren wat het effect kan zijn van deze natuurramp op de prijzen van de televisies.
In Japan staan veel fabrieken van onder andere Sony, Panasonic en Toshiba die nu al geheel gesloten zijn of slechts gedeeltelijk. Zo heeft Sony op dit moment van schrijven een zestal fabrieken gesloten waar onder andere Blu-Ray schijfjes werden gemaakt, maar ook andere kleinere componenten voor televisies. Ook in de fabrieken van Panasonic en Toshiba werden onderdelen gemaakt voor televisies. Door het stilleggen, of gedeeltelijk staken, van de productielijn heeft op den duur effect op de voorraad en er kan dus een tekort ontstaan op bepaalde onderdelen voor een televisie.
Wanneer er een tekort op de markt ontstaat zal de fabrikant de vraag willen gaan reguleren om de leveringstekorten niet te ver op te laten lopen. Hierdoor kunnen bepaalde componenten in een televisie dus plotseling duurder worden, en zeker als er meerdere componenten in een televisie duurder worden stijgen ook de fabricagekosten. Op den duur zal een fabrikant moeten besluiten om deze extra hoge kostprijs door te moeten berekenen aan de handel die weer op zijn beurt de extra hoge inkoopprijs weer doorrekent aan de consument.
Voorlopig is het bovenstaande nog niet aan de orde, maar zeker op langere termijn niet ondenkbaar. De herstel van bepaalde fabrieken heeft een langere tijd nodig en er moet gerekend worden op ongeveer zes maanden voor het volledige herstel van een productielijn. Of deze bewuste productielijn dan ook op volle toeren draait is nog de vraag, maar de tijd die nodig is voor de reparatie is ook meestal de periode waarin de verhoogde prijs gevraagd wordt. Nu er nog voldoende voorraad wereldwijd is kunnen vele fabrikanten de vraag nog wel aan. Het kan dus zo zijn dat over twee maanden de voorraad op raakt. Vanaf dat moment kan de prijs gaan stijgen en dan moet je er nog eens zes maanden bij optellen voordat de prijs weer een beetje gaat zakken tot oud niveau. Nu is er geen directe aanwijzing dat de televisiemarkt direct getroffen wordt door deze natuurramp, maar de werkwijze van vraag en aanbod op de markt kan dus wel degelijk effect gaan hebben.
Via dit artikel kunnen wij jou dus wellicht even een stap dichterbij zetten om wellicht de televisie nog snel te kopen voordat de prijzen worden doorberekend. Vergeet overigens niet dat de verhoogde prijs niet in de zakken van de getroffen Japanners komt, maar gewoon in de zakken van de grote fabrikanten. Als je dus meer betaald, betaal je dus niet mee aan herstel van Japan! Wellicht is het daarom een leuk initiatief om op een later moment, wanneer de televisie al gekocht is uiteraard, om het prijsverschil te doneren aan een goed doel speciaal voor Japan. En dit laatste zal, Nederlanders kennende, er wel komen. Doe je voordeel met deze gedachte en laat eens weten hoe jij er tegenaan kijkt!
Update 18-03-2011 - Inmiddels hebben Toshiba en Hitachi hun fabrieken voor LCD televisies compleet stilgelegd door de tsunami in Japan. Het gaat hierbij voornamelijk om de kleinere formaten LCD televisies en de productie wordt voor een maand stilgelegd om de schade aan de fabriek te herstellen. Toshiba heeft nog een andere productiefaciliteit die nog wel gewoon doordraait. Voornamelijk de mobiele telefonietak zal hinder gaan ondervinden van deze sluiting aangezien Toshiba ook in deze zelfde fabriek ook LCD schermen maakt voor mobiele telefoons.