Door Marco Schuurman, dinsdag 8 januari 2013 22:15
Zowel Panasonic als Sony hebben op de CES beide een prototype getoond van een OLED televisie die in staat is om UltraHD content te tonen. Hiermee zijn beide merken de eerste die een dergelijke televisie tonen. Geheel onverwacht komt de introductie van beide merken niet, want de fabrikanten werken samen om de productie van OLED-tv's op poten te krijgen. Toch lijken de prototypes weer uit eigen stal te komen, want beide televisies tonen op een andere manier uiteindelijk het beeld. Daarnaast geeft Sony aan dat ze bij dit prototype hebben samengewerkt met AU Optronics, terwijl Panasonic de ontwikkeling in eigen huis heeft gehouden.
Het prototype van Panasonic werkt op basis van een zogenoemde printmethode of roll-to-roll methode. Dit moet in theorie uiteindelijk ook voor goedkopere OLED-tv's gaan zorgen, maar uiteraard moet dit nog blijken. Momenteel gebruiken huidige OLED's glassubstraten om het organisch materiaal te activeren binnen de LED's. Met de nieuwe methode kan het organische materiaal geprint worden en dit zorgt ook direct voor minder uitval en dus een hoger contrast in de kleuren. Veel technische details zijn niet bekend gemaakt, maar het prototype heeft een schermgrootte van 55 inch en heeft nagenoeg hetzelfde design als de ZT60. Opvallend is de dikke inactieve zwarte rand rondom het beeld. Voor de afwerking is de televisie nog wel voorzien van een aluminium omlijsting. De televisie wordt nu getoond op een staander, waar naar alle waarschijnlijkheid ook alle bekabeling en hardware in is weggewerkt. Het is onwaarschijnlijk dat dit model dit jaar of zelfs volgend jaar op de markt komt, aangezien het slechts om een prototype gaat. Desondanks is de presentatie wel erg fraai.
De televisie van Sony heeft een diagonaal van 56 inch en toont dus ook beelden in UltraHD-resolutie. Net als bij Panasonic is er totaal niet gesproken over een prijs of mogelijke introductie. Wel is er wat prijs gegeven over de techniek en deze verschilt enorm met de techniek van Panasonic. In dit geval maakt Sony gebruik van Super Top Emission technologie, waarbij het organische materiaal per kleur gebundeld is en daarbij is ook gelet op de golflengte per kleur. Ook heeft Sony een extra filter toegepast, welke overigens al in de professionele industrie wordt toegepast en dus zeker niet nieuw is. Wel een nieuwe opzet is het gebruik van oxide semiconductors. Deze techniek maakt het mogelijk om kleinere transistors te bouwen en hierdoor is er ook een lager enrgieverbuik. Sony claimt zelf alle voordelen van OLED te hebben met deze televisie, en als extra dus nog de mogelijkheid om content in 4K-resolutie te bekijken.