Door Marco Schuurman, donderdag 20 mei 2010 11:00
Momenteel beginnen steeds meer fabrikanten te experimenteren met OLED in televisies. Voor het dagelijkse gebruik is OLED al min of meer ingeburgerd. Zo is OLED terug te vinden in mobiele telefoons en MP3-spelers, maar in televisies zien wij deze techniek nog niet echt terug. Dit laatste komt vooral ook door de hoge productiekosten en hierdoor ook de aanschafprijs van een dergelijke televisie erg hoog liggen. Een ander bijkomend probleem is de helderheid en het efficiënte gebruik van de lichtbron. De nieuwe techniek OLET kan hier wel eens verandering in brengen.
OLET staat voor Organic Light Emitting Transistors en zoals de naam dus al zegt werkt deze techniek met transistors in plaats van diodes zoals bij OLED. Onderzoekers hebben vastgesteld dat OLET tot wel 100 maal efficiënter kan werken dan het huidige OLED. Hierdoor kunnen er dus nog energie zuinigere televisies worden gemaakt die nog scherper beeld geven dan OLED.
De grote kracht bij OLET zit hem in de lagen. OLET maakt gebruik van 3 lagen, terwijl OLED gebruik maakt van 2 lagen. Door het gebruik van 3 lagen kan OLET nauwkeuriger aangestuurd worden en er is minder energieverlies. Hierdoor is de helderheid aanzienlijk vergroot. Ook de dikte van OLET's zijn een positief punt. Momenteel kunnen ze al schermen maken van 6.2 nm dik.
Wachten op een OLET televisie heeft geen zin. De komende jaren zal eerst OLED aan het publiek voorgesteld worden en zal OLET nog verder ontwikkeld moeten worden tot een bruikbaar geheel. Momenteel hebben Sony en LG al OLED-schermen in de verkoop en volgend jaar worden de eerste grotere schermen op de markt verwacht.