Door Marco Schuurman, zondag 10 april 2011 05:59
De grote aanbieders van digitale televisie zoals KPN, Ziggo en UPC verzetten zich fel over een voorstel van de VVD om alle settopboxen voor digitale televisie standaard te maken. Inmiddels zijn ook PvdA en D66 over de streep en steunen het plan van de VVD. Minister Verhagen gaat binnenkort met de aanbieders om de tafel zitten om de mogelijkheden te bespreken.
De aanbieders zijn totaal niet enthousiast over het idee. UPC en Ziggo lijken hier de grootste tegenstanders in te zijn, terwijl KPN niet direct fel reageert op standaardapparatuur. KPN spreekt dan ook over een verlaging van de 'overstapdrempel' en ziet dus duidelijk ook grote kansen liggen om meer klanten voor hun eigen diensten te werven. Momenteel worden overstappers gedwongen om een nieuwe decoder te kopen of te huren bij de nieuwe aanbieder. Dergelijke aankopen kan behoorlijk in de papieren lopen volgens het kabinet, terwijl het signaal volgens het kabinet vaak niet verschilt.
De volgende reactie gaf Ziggo over het plan van het kabinet:
“Standaardisatie is belangrijk wanneer iets inwisselbaar is, zoals bijvoorbeeld opladers voor mobiele telefoons. Wij maken al gebruik van industriestandaarden zodat iedereen met praktisch alle nieuwe tv’s gebruik kan maken van onze diensten.”
“We vinden het daarnaast belangrijk dat mensen kunnen kiezen tussen verschillende apparaten. We ontnemen niemand het recht om voor meer of betere functionaliteiten te kiezen.”
Ook UPC ziet helemaal niets in het plan. Momenteel biedt UPC de decoder gratis aan aan hun klanten. Opdeze manier hoeft de klant geen grote investering te doen om klant te worden van UPC. Het nieuwe model ziet UPC dan ook meer als een achteruitgang als een vooruitgang voor klanten van UPC. Ook zet UPC zijn twijfels neer over de verdere ontwikkeling van diensten. Het is natuurlijk de vraag of bestaande diensten daarnaast ook allemaal werken op de standaardapparatuur.
Minister Verhagen heeft al in een reactie laten weten dat het gerucht over de wijziging op dit gebied eerst goed bekeken moet worden alvorens er werkelijk stappen ondernomen worden. Hierbij worden gesprekken met de aanbieders gevoerd, maar volgens hem heeft de nieuwe structuur ook gevolgen voor de consument en dit laatste weegt zwaarder.