Door Marco Schuurman, zondag 20 november 2011 13:34
We staan er wellicht niet zo bij stil, maar steeds meer Chinese fabrikanten zetten ook voet op aarde in Europa en dus ook in Nederland. Sommige merken waren al leverbaar in Nederland, zoals Haier, maar het ziet er naar uit dat steeds meer merken ook de stap gaan wagen en zich gaan mengen in de strijd op een stuk marktaandeel. Is dit goed of wordt de markt ernstig verstoord hiermee?
Als we eerst even globaal kijken wat de Chinezen voor ons kunnen betekenen zijn het eigenlijk maar een paar dingen. Een goede smaak hebben de Chinezen niet, dus als het aankomt op design zullen ze het moeten afleggen. Daarentegen bieden ze wel goedkope televisies aan, maar hiervoor krijg je ook beduidend minder beeldkwaliteit. Als je dus een goedkope televisie wenst moet je dus een Chinees merk pakken. Tenminste, dat is nu het geval. Het ziet er steeds meer naar uit dat de Chinezen de smaak te pakken hebben ook en ook dik investeren in nieuwe technieken. Het resultaat is misschien nog steeds geen design, maar wel een stuk techniek. En hiervoor mag door grote fabrikanten best gevreesd worden.
Zonder dat we echt een lijstje hoeven te maken weet iedereen wel welke merken momenteel op de markt wereldwijd actief zijn. Toch hebben de Chinezen ook al een behoorlijk marktaandeel in handen en zonder dat ze er veel moeite voor hoeven te doen kunnen ze dit marktaandeel flink vergroten. De verwachten is dat deze fabrikanten momenteel ruim 15% marktaandeel wereldwijd hebben. Toch lijkt de verkoop zich momenteel meer op de lokale markt te richten en dus niet zozeer buiten hun eigen land. Zodra dit zal gaan gebeuren zullen ook de percentages flink omhoog gaan is onze verwachting en dus zullen er grotere fabrikanten weer aandeel moeten inleveren.
De Chinezen hebben het goed gezien dat OLED de nieuwe techniek gaat worden. Verschillende fabrikanten hebben hier inmiddels in geinvesteerd en AU Optronics is een van de fabrikanten die momenteel een 32 inch OLED-televisie kan tonen aan het publiek. Waar we veelal berichtte over de strijd tussen Samsung, LG en Sony komt er plotseling, als een duiveltje uit een doosje, een Chinese fabrikant opzetten. Vooralsnog is het ook een prijzig model, maar het geeft wel aan dat ook deze markt flink aan het innoveren is. Waar Samsung nog wel de mogelijkheden heeft om de grootste panelen te maken, lijkt China erg dik te investeren in deze techniek en dus hun achterstand proberen in te halen. Zo is inmiddels elk fabrikant begonnen met de bouw van een dergelijke fabriek. BOE is begonnen met de bouw van een OLED-productiehal op 4.5G & 5.5G lijnen (4-5G is te vergelijken met 32 inch televisies), Sichuan is begonnen met een productielijn voor 4.5G generatie, Visionox met een 2.5G en 4.5G lijn, Xiamen Tianma Micro-Electronics met een 5.5G lijn en Irico met twee 4.5G lijnen.
Voorlopig lijkt het LCD-paneel nog steeds de meest verkochte televisie te zijn. Door de lage kosten en de immense schaal waarop Chinese fabrikanten werken lijken ook partijen zoals Samsung en LG geinteresseerd te zijn in China. Zo zijn beide fabrikanten nu bezig met de bouw van fabrieken in dit land om zo aan de vraag te kunnen voldoen en ook goedkoper te kunnen produceren. Ook Sharp lijkt momenteel interesse te tonen om in China hun LCD-panelen te gaan produceren en plannen liggen al klaar.
Het is een vraag die iedereen al wel eens gesteld heeft. Persoonlijk denk ik dat de Chinese merken in Nederland moeilijk voet aan de grond kunnen krijgen en voornamelijk via een Blokker of Hema uiteindelijk verkocht gaan worden. Er zit toch nog wel een kwaliteitsverschil in de producten die vanuit China komen zoals wij dit nu ervaren, maar door de enorme investeringen die China doet kan hier wel eens een flinke verandering in komen. Wellicht moeten we dan nog eens onze mening bijstellen, maar voorlopig zullen we de merken bij onze plaatselijke grossier voorbij zien komen en worden de merken niet in de grote elektronicaketens binnen gelaten.