Door: Marco Schuurman, 16 mei 2011
We zijn best trots op het feit dat wij voor deze gelegenheid de beschikking hebben over de eerste passieve 3D televisies van LG. Tot op heden hebben wij van horen en zeggen moeten aannemen dat het product van LG prima in elkaar zit, maar nu kunnen wij zelf ook deze ervaring met jullie delen. In deze review hebben wij de beschikking over een 42 inch 3D LED televisie uit de LW650S-serie van LG. In deze serie is ook nog een 47 inch en 55 inch leverbaar.
Het scherm van de passieve 3D televisie is uit meerdere lagen opgebouwd om tot een 3D beeld te kunnen komen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een traditioneel LCD-scherm en enkele filmlagen, waaronder de FPR-filmlaag. Deze laatste filmlaag doet eigenlijk het meeste werk, want deze zet de verticale beeldlijnen om naar beelden die per oog goed binnen zullen komen. We gaan jullie niet vervelen met veel technische praat hierover, want we zijn hier om immers onze mening over de werking van de televisie te delen.
Als eerste kijken we naar de afwerking van de LW650S. De LW650S is een televisie die niet direct zou opvallen als het gaat om design, maar netjes afgewerkt is hij wel. Om het scherm heen is een pianolak zwarte bezel waarbij de uiterste randen doorzichtig zijn. Vanuit verschillende hoeken lijkt overigens deze rand wel meerdere kleuren te bevatten, waarbij blauw overigens de overhand heeft. Wellicht heeft dit met de materiaalkeuze te maken, maar dit is toch weer een beetje jammer in het designelement. Rechts onderin treffen we enkele tiptoetsen. Dit design is overigens ook doorgetrokken in de voet en hierdoor past het allemaal netjes bij elkaar. Zoals we mogen verwachten van een LG LED televisie is deze 42LW650S ook weer dun en dus een plaatje om aan de muur op te hangen. Als je gebruik maakt van de voet krijg je een chromen hals die je dus in de voet steekt. De combinatie konden wij ons eerst niet echt voorstellen, maar het misstaat zeker niet.
Vorig jaar hadden we ook enkele televisies waarbij het Borderless Design van LG in terugkwam. Deze glasplaat is helaas niet meer terug te vinden op deze televisie en dat vinden we toch jammer, want het gaf de televisie wel een behoorlijk nette uitstraling.
Waar we altijd goed naar kijken is uiteraard de mogelijkheden die we hebben om randapparatuur aan te sluiten, maar ook hoe deze aansluitingen op de televisie zijn gepositioneerd. Als je immers de televisie aan de muur wilt hangen wil je het liefste alle aansluitingen aan de zijkant van de televisie hebben. We kunnen concluderen dat LG goed heeft geluisterd naar de wensen van de klant en de belangrijkste aansluitingen vinden we dan nu ook aan de zijkant of onderzijde van de televisie. Een drietal aansluitingen hebben helaas nog niet de weg naar de zijkant of onderzijde weten te vinden en dat zijn de RS232-poort, AV-ingang en de Wireless Control-poort. Deze drie aansluitingen zullen overigens doorgaans niet zo snel gebruikt worden en hiermee heeft LG dus een goede stap gemaakt.
Aan de zijkant vinden we het CI+-slot die zowel voor Ziggo als voor UPC geschikt is, een viertal HDMI-aansluitingen en twee USB-poorten. Aan de onderzijde zien we de aansluitingen voor SCART, ethernet, VGA- en audio-uitgangen en een optische uitgang. Het aansluiten van de koptelefoon moet ook aan deze onderzijde gebeuren en dat vinden we persoonlijk weer een beetje een ongelukkige positie daar de hoofdtelefoon met enige regelmaat eruit wordt gehaald of erin wordt gestoken. Als het toestel aan de muur hangt kun je hier amper meer bij, terwijl de zijkant dan nog wel enigzins toegankelijk is.
Het kan natuurlijk niet ontbreken dat we ook even Smart TV bespreken op deze televisie. Wat we opmerken is dat niet alle diensten nog beschikbaar zijn in Nederland. Zo is het momenteel niet mogelijk om films te kopen of te huren. Volgens LG zal dit overigens wel in augustus van dit jaar nog gaan volgen. Dit mag echter de pret nog niet drukken, want de interface ziet er erg gelikt uit en is daarnaast ook nog eens logisch. Als je op de ‘Home-knop’ van de afstandsbediening drukt verschijnt Smart TV op je scherm. Aan de linkerzijde blijft dan nog het beeld zichtbaar van wat je op dat moment aan het kijken bent. Naast het beeld zijn er nog twee smallere vensters te zien waar we de applicaties zien en helemaal rechts is het mogelijk om in het thuisnetwerk rond te snuffelen via het DLNA-protocol. Onderin het scherm treffen we buttons aan met links naar onder andere de webbrowser, Media Link en een LG App-store. Deze laatste is helaas nog niet actief in Nederland, maar LG verwacht in augustus wel direct honderd a honderdvijftig applicaties direct te kunnen aanbieden. Met de MediaLink kun je eenvoudig content delen met de televisie via een computer.
Als we de browser openen worden er direct een drietal tabbladen geopend waarbij enkel in het eerste tabblad een virtueel toetsenbord verschijnt. Door gebruik te maken van de Magic Remote van LG, wordt standaard meegeleverd, is het een fluitje van een cent om een link in te typen. Het tweede tabblad bevat al jou favorieten en het derde tabblad toont de laatst bezochte websites. Ook het gebruik van deze twee tabbladen gaat eenvoudig door middel van de speciale afstandsbediening. We hebben helaas moeten constateren dat deze browser niet in staat is om Flash-content af te spelen terwijl dit juist wel vaker wordt gebruikt in websites.
Als we eens kijken naar het beeld zijn wij enorm verrast over de kwaliteit. Wij testen het beeld hierbij op een Blu-Ray film en digitale televisie. In beide gevallen hebben we gewoon moeten constateren dat het beeld geen verrassende effecten voor ons heeft en dat het ook erg prettig kijken is. Zwart is bijna zwart en de beelden lopende vloeiend in elkaar over. Standaard staat de televisie ingesteld op Cinema-modus en dit is voor de meeste kijkers ook meer dan voldoende. In deze modus is de televisie daarnaast ook nog erg energiezuinig. Kleine wijziging in deze instellingen resulteert vaak wel direct voor een hoger verbruik. Je kunt ook overschakelen op de Game-modus en hierbij wordt de televisie voorbereid op felle en snelle actie. In deze Game-modus hebben wij ook geen opmerkelijke beelden kunnen aantreffen.
Het kijken naar een 3D film kost wel weer wat meer energie voor de televisie, maar dat is eigenlijk ook niet meer dan normaal aangezien de televisie beter zijn best moet gaan doen. Als we dan ook werkelijke 3D willen gaan kijken kunnen we onze passieve 3D brillen opzetten. Hier krijgen we al een glimlach van, want het gewicht van de active-shutter brillen valt hierbij in het niet. Het is een stuk comfortabeler 3D kijken. Als je recht voor de televisie zit is het echt een genot om het 3D te bekijken. We merken ook vrijwel geen crosstalk op, wat in het verleden wel eens voor misselijkheid of hoofdpijn kon zorgen. Wel moeten we opmerken dat als we even een beetje van plek verwisselen dat de kijkhoek beduidend klein is, maar dit probleem heeft vrijwel elke 3D televisie. Wij hebben de kijkhoek helaas niet kunnen meten, maar wij gaan uit van 23 graden aangezien ook andere fabrikanten, en LG zelf ook, met deze cijfers komt. Mocht je buiten deze hoek vallen is het 3D effect behoorlijk weggenomen en kan het op den duur wel gaan irriteren.
In de 3D gamemmodus zijn we ook te spreken over de passieve 3D-techniek van LG. Zo is het een stuk prettiger om een spel te spelen, omdat het beeld simpelweg een stuk rustiger oogt. Het gebruik van deze passieve 3D-techniek is dus, net als overigens bij gewone televisie, een heel stuk minder vermoeiend.
Om omschakelen van 2D-beelden naar 3D-Beelden lijkt ook deze LW650S makkelijk af te gaan. Ten opzichte van echte 3D films moeten we wel constateren dat de diepte hier niet benaderd wordt van een echte 3D opname, maar er is zeker wel diepte op te merken. Ook dit is zeker niet vervelend televisie kijken. Ook deze functie is bij games mogelijk en is voor de gamers werkelijk een genot. Een niet 3D spel kan dus alsnog door de speciale engine omgetoverd worden naar een 3D game. Toch is de conversie niet altijd geheel foutloos. In bepaalde gevallen maakt de engine een fout waardoor je iets kan aanzien voor een bol, terwijl het juist een holling is.
LG levert voor de gelegenheid een zevental 3D brillen mee, waarbij er twee zwarte brillen worden geleverd en nog eens een vijftal gekleurde brillen. Zelf ben ik brildragend en dan moet ik wel eerlijk bekennen dat het wederom standaard brilletjes zijn waarbij niet is gedacht aan brildragende. Ik kan de 3D bril niet netjes over mijn bestaande bril zetten en hierdoor moet ik hem aan het puntje van mijn neus zetten. Niet heel erg gemakkelijk en ik hoop dat LG hier ook nog aan gaat werken. De brillen zijn standaard voor volwassenen, maar eventueel is ook nog een KidsPack te bestellen. Hiervoor zit een voucher bijgesloten en dan kunnen deze kleinere kinderbrillen gratis nagezonden worden.
Wij zijn erg verrast en zeer tevreden over de prestaties van deze televisie. Uiteraard blijven we nog minpunten vinden, maar deze worden met grote macht overrompeld door de pluspunten. Helaas heeft LG een ‘gewoon standaard’ design gekozen voor zijn televisie en hierdoor valt hij onterecht niet echt op tussen de massa. Het toestel biedt voor weinig geld heel veel plezier in de huiskamer en wij kunnen daarom dan ook dit model van harte aanbevelen bij iedereen.
Aantal sterren: 4 van de 5
Inmiddels is dit model helaas niet meer leverbaar.
Op de hoogte blijven? Volg ons via twitter.com/televisies, facebook.com/televisies of Televisies.nl op Google+. Bekijk ook het huidige aanbod van LG tv's of ga meteen naar de LG LED tv's of LG LCD tv's.