Verschillen Plasma, LCD en LED TV's

Verschillen Plasma, LCD en LED TV's

De techniek van een plasma televisie is niet te vergelijken met die van een LCD TV of LED TV. Een plasma televisie maakt gebruik van 2 platen waartussen een vloeistof zit die chemisch reageert waardoor er kleur ontstaat op jouw scherm. Het grootste voordeel van een plasma televisie ten opzichte van de andere 2 standaarden is dat zwart ook echt zwart is.

Helaas kleven er ook nadelen aan deze technologie. Zo is een plasma scherm qua energieverbruik niet echt gunstig. Hij verbruikt veel meer energie dan een normale LCD TV, en dan gaan we de vergelijking met een LED TV niet eens aan. In dit TVpedia artikel van Slimster gaan we dieper in op de verschillen tussen Plasma, LED en LCD als televisie techniek.

Plasma TV of LCD / LED TV?

Een plasma TV is verkrijgbaar vanaf 37 inch en kan doorlopen tot 103 inch. Dit laatste is ook weer de grote kracht van een plasma TV aangezien deze TV’s door het gebruik van de technologie veel groter gemaakt kunnen worden. Uiteraard hangt er aan een dergelijke TV wel een fors prijskaartje. Bij de normale grootte van 37 inch tot en met 50 inch is de plasma TV het beste te vergelijken met de prijskaartjes van een LCD TV.

Tegenwoordig worden er eigenlijk geen Plasma televisies meer geproduceerd. Alle grote merken houden zich namelijk bezig met de productie van energiezuinige LED/LCD TV's. De productiekosten voor deze televisies zijn aanzienlijk goedkoper geworden, waardoor het veel aantrekkelijker is om hierop in te zetten.

verschil tussen led lcd plasma

Verschillen Plasma, LCD en LED op een rij

Plasma werkt met, zoals reeds eerder vermeld, 2 platen waartussen een vloeistof zit. Twee elektrodes zorgen ervoor dat xenon en neon geïoniseerd worden. Het geïoniseerde gas, oftewel plasma, zendt UV fotonen uit en deze exciteert de fosfor laag tussen de 2 platen. Hierdoor ontstaat het beeld wat je dagelijks ziet.

LCD TV LED TV Plasma TV
Techniek Vloeibare kristallen met CCFL-lichtbron Vloeibare kristallen met LED lichtbron Gascapsules die oplichten. Cellen maken zelf licht
Helderheid Hoog = minder last van invallen zonlicht Hoog = minder last van invallend zonlicht Matig = meer last van invallend zonlicht
Contrast Matig = invallend licht wordt afgedekt door de pixels Beter dan bij LCD door gebruik LED-backlight. Met Local Dimming zeer goed Zeer goed omdat elke pixels afzonderlijk uitgezet kan worden
Kleuren

Miljoen kleuren

Kleurechtheid redelijk

Miljoen kleuren
Kleurechtheid goed
> Miljard kleuren
Kleurechtheid zeer goed
Kijkhoek Beeld verkleurd bij kijken onder grote kijkhoek Beter dan bij LCD scherm, maar nog altijd verkleuring Kleur blijft goed. Vergelijkbaar met CRT TV
Responsetime Hoog = onscherp beeld bij snelle bewegingen (games / sport) Hoog = onscherp beeld bij snelle bewegingen (games / sport) Geen = scherp beeld bij snelle bewegingen (games / sport)
Energieverbruik Normaal Laag Hoog

Voordelen en nadelen

Plasmaschermen worden doorgaans enkel als TV’s ingezet. De kleurweergave is vaak mooier, ze hebben een hoger contrastratio, een hogere lichtopbrengst, een grotere kijkhoek en een snellere reactietijd. Toch kleven er naast het energieverbruik ook enkele andere nadelen aan het gebruik van een plasmascherm. Zo kan bij langdurig gebruik van een plasmascherm het scherm inbranden.

Daarnaast is een plasmascherm minder goed te bekijken wanneer de zon er een beetje op schijnt. Hierdoor krijgt het plasmascherm een grijze gloed over het beeld. Deze grijze gloed wordt veroorzaakt door de fosfor tussen de 2 platen. Ondanks deze mindere kanten gaat een plasma televisie even lang mee als een LCD TV of LED TV.

Benieuwd naar de resultaten van onze TV test?
Beste televisies

Verschil in contrastratio

De contrastverhouding is bij een plasma TV het meest optimaal. Het verschil tussen wit en zwart is hierbij het grootst. Hierdoor heeft een plasma TV standaard een erg hoge contrastratio. Daarnaast is het beeld sneller verwerkt door het gebruik van deze techniek. Een actiefilm kijken op een plasmascherm is dan vaak ook prettiger en mooier dan op een standaard LCD TV.

Amoled schermen

Naast LCD, LED en Plasma kennen we tegenwoordig ook Amoled schermen. Amoled staat voor active-matrix organic light-emitting diode en komt voort uit OLED schermen. Maar hoe is een Amoled scherm opgebouwd? OLED pixels worden verwerkt in een thin-film transistor (tft). Tussen de tft-laag en de kathodelaag wordt een laagje organisch materiaal geplaatst. Wanneer er elektrische activering plaatsvindt, licht dit materiaal op.

Amoled schermen hebben enkele voordelen, waaronder een laag stroomverbruik en constante helderheid. Dit maakt deze technologie geschikt voor draagbare elektronica waarbij het energieverbruik laag moet zijn. Helaas is het ontwikkelen van deze Amoled schermen (momenteel nog) duur.

Anderen bekeken ook

  1. C
  2. CI+ modules in een overzicht
  1. E
  2. Energielabel EU voor televisies
  1. G
  2. Geschiedenis van de (Nederlandse) televisie
  3. Google TV
  1. H
  2. HD-Ready of Full-HD TV?
  3. Hoe kun je 4K beelden ontvangen op Ultra HD televisie?
  4. Hoe Ziggo CI+ installeren Samsung TV
  1. N
  2. Netflix in Nederland
  1. O
  2. OLED vs QLED TV
  3. Open haardvuur op tv scherm
  1. S
  2. Sharp Aquos Net+
  3. Streamingdiensten in Nederland
  1. T
  2. Televisie op Marktplaats kopen
  3. Televisies geschikt voor ouderen
  4. TV Keuzehulp: advies welke tv te kopen
  5. TV schoonmaken: dit is de beste manier
  1. V
  2. Viera Connect
  1. W
  2. Wat betekenen TV typenummers?
  3. Wat is 4K Ultra HD (UHD) TV?
  4. Wat is 8K Ultra HD TV?
  5. Wat is Ambilight?
  6. Wat is Android TV?
  7. Wat is Apple TV?
  8. Wat is AVCHD?
  9. Wat is Blu-Ray?
  10. Wat is Common Interface Plus (CI+)?
  11. Wat is contrastratio?
  12. Wat is crosstalk of ghosting?
  13. Wat is de ideale TV kijkafstand?
  14. Wat is de kijkhoek bij een TV?
  15. Wat is DLNA?
  16. Wat is DVB-T?
  17. Wat is DVI?
  18. Wat is een bendable TV?
  19. Wat is een Google Chromecast?
  20. Wat is HDMI?
  21. Wat is het Ziggo gebied?
  22. Wat is High Dynamic Range (HDR)?
  23. Wat is IPTV?
  24. Wat is local dimming?
  25. Wat is Mini LED?
  26. Wat is OLED TV?
  27. Wat is PAL?
  28. Wat is Plasma TV?
  29. Wat is QNED TV?
  30. Wat is Quantum Dot?
  31. Wat is Quattron TV technologie?
  32. Wat is Samsung QLED?
  33. Wat is SCART?
  34. Wat is Simplink?
  35. Wat is Smart TV?
  36. Wat is TMOS?
  37. Wat is WiDi?
  38. Wat kunnen onze ogen aan?
  39. Wat zijn de voordelen van Curved TV?
  40. Wat zijn de voordelen van digitale TV?
  41. Wat zijn de voordelen van interactieve TV?
  42. Wat zijn de voordelen van Smart TV met WiFi / internet?
  1. Z
  2. Ziggo CI+ gecertificeerde TV toestellen
  3. Ziggo Digitale TV of KPN Interactieve TV?